SSC

Computer & IT General Awareness Questions & Answer For SSC

Computer & IT General Awareness Questions & Answer For SSC Exams

Q1.WIMAX stands for
Ans-Worldwide Interoperability for Microwave Access

Q2.CPU scheduler is also known as
Ans-Short-term scheduler

Q3.In IT, the technique of dealing outgoing acknowledgments temporarily is known as
Ans-AR request

Q4.Constantly running system program processes are known as
Ans-Daemons

Q5.Programs that duplicate the functionality of one system on another system is known as
Ans-Emulators

Q6.What is net neutrality?
Ans-Internet Service Providers and governments should treat all data on the internet equally

Q7.In IT, the method for updating the main memory as soon as a word is removed from the cache is called
Ans-Write-Back

Q8.Related to computers, what is ‘Wetware’?
Ans-Human brain

Q9.In IT, associative memory is called as
Ans-Content addressable memory

Q10.What is the name of a memory buffer used to accommodate a speed differential?
Ans-Cache

Q11.In IT terminology failure in the kernel is called as
Ans-Crash

Q12.What is the full form of PDA?
Ans-Personal Digital Assistant

Q13.Network of a series of vertical and horizontal lines constructed perpendicular to each other is known as
Ans-Grid system

Q14.Rearranging and allocating space in memory to provide for multiple computing tasks is called
Ans-Memory management

Q15.The Indian Supercomputer built by CRL, Pune which ranked 4th fastest in the World and most powerful in Asia is called
Ams-EKA

Q16.Who introduced the World’s 1st laptop computer in the market?
Ans-Epson

Q17.The popular search engine ‘Google’ derives its name from the word ‘Googol’. what does the word mean?
Ans-The numeral one followed by a hundred zeros

Q18.An aspect of Input/Output controller of data logic is called A
Ans-Buffering

Q19.A computer program that translates one program instruction one at a time into machine language is called
Ans-Interpreter

Q20.A collection of pictures that can be inserted into documents is called
Ans-Clip Art

Q21.The 1st computer mouse was built by
Ans-Douglas Engelbart

Q22.The process of writing on an optical disc is called
Ans-Burning

Q23.Where is India’s supercomputer ‘PARAM’ located?
Ans-Pune

Q24.When a group of computers is connected together in a small area without the help of telephone lines, it is called
Ans-Local Area Network (LAN)

Q25.Information in a combination of graphics, text, sound, video, and animation is called
Ans-Multimedia

Q26.A technique for producing animation in which one image changes into another is called
Ans-Morphing

Q27.Where are programs and a data to be used by the computer available?
Ans-Storage

Q28.Where is India’s 1st computer installed?
Ans-Indian Statistical Institute, Calcutta

Q29.What is clickjacking?
Ans-Malicious technique of tricking Web users into revealing confidential information

Q30.Who developed the concept of E-mail?
Ans-Ray Tomlinson

About the author

nanu brithwal

nanu brithwal

I'm Nitesh Brithwal Nanu , An Indian Engineer who is passionate about technology , current affairs , general Knowledge & programming . Constantly learning and experiencing new things.

Leave a Comment

Pin It on Pinterest