Categories
Aasam State wise GK

Assam- General knowledge and current affairs Gk 2019

Here are the Assam- General knowledge and current affairs Gk 2019

Q1. When was Assam formed?
Ans- 26 January 1950

Q2. Capital City of the state?
Ans- Dispur

Q3. The largest city of the state?
Ans- Guwahati

Q4. Total number of District in Assam?
Ans- 33

Q5.Who is the Governor of the Assam
Ans- Jagdish Mukhi

Q6. Who is the current Chief Minister of Assam?
Ans- Sarbananda Sonowal.

Q7. Total Area of the state?
Ans- 78,438 km2 (30,285 sq mi)

Q8. Area rank of the state is ____.
Ans- 17th

Q9. Total Population of the state is _____.
Ans- 31,205,576 (2011)

Q10. Population rank of the state is ____.
Ans- 15th

Categories
Aasam General Knowledge History

Assam History – general knowledge questions and answers

Assam History – general knowledge questions and answers


Q1. Assam is a state lying in north-east of ___.
Ans- Modern India.

Q2. Assam covers an area of ___.
Ans- 78,438 km2 (30,285 sq mi).

Q3. The Assam state is bordered by___.
Ans- Bhutan.

Q4. which states are east of Assam?
Ans- Nagaland, and Manipur.

Q5. Which state is west of Assam?
Ans- West Bengal is the western state of Assam.

Q6. The northern state of Assam?
Ans- Arunachal Pradesh.

Q7. The southern state of Assam?
Ans- Meghalaya, Tripura, Mizoram.

Q8. The southern country of Assam state?
Ans- Meghalaya, Tripura, Mizoram.

Q9. Name of the first Ahom king was.
Ans- Sukapha.

Q10. The first Ahom king in medieval Assam was the founder of the ___.
Ans- Ahom kingdom.

Q11. Which day celebrated in Assam as the Sukaphaa Divawkh, or Axom Divawkh (Assam Day).
Ans- 2 December.

Categories
Aasam State wise GK

MCQs on Assam- General knowledge and current affairs Gk-2017

Here is MCQs on Assam- General knowledge and current affairs Gk-2017


Q1. When did the British annex Assam?
(A) 1772
(B) 1786
(C) 1805
(D) 1826
Ans- (D) 1826

Q2. Which state is to the north of Assam?
(A) Arunachal Pradesh
(B) Manipur
(C) Meghalaya
(D) Tripura
Ans- (A) Arunachal Pradesh

Q3. Which country is to the west of Assam?
(A) Bangladesh
(B) Cambodia
(C) Burma
(D) Spain
Ans- (A) Bangladesh

Q4. Which is the highest point in Assam?
(A) Doda Betta
(B) Himagiri
(C) Chenghehishon
(D) Guru Peak
Ans- (C) Chenghehishon

Q5. Which district was separated from Assam and given to Pakistan in 1947?
(A) Chittagong
(B) Khulna
(C) Sylhet
(D) Sholashahar
Ans- (C) Sylhet

Q6. In which year Gopinath Bordoloi was arrested for taking part in the freedom movement___.
(A) 1915
(B) 1922
(C) 1920
(D) 1918
Ans- (B) 1922

Q7. Which Language is used by Sankardev to Written Borageets??
(A) Assamese
(B) Bengali
(C) Beajavali
(D) Sanskrit
Ans- (C) Beajavali.

Q8. Which Wildlife Sanctuary of Assam boasts of the golden langur____.
(A) Pani Dihing
(B) Pobitora
(C) Chakrashila
(D) Laokhowa
Ans- (C) Chakrashila

Q9. Gibbon Wild Life Sanctuary is located at–
(A) Guwahati (C) Jorhat
(B) Golaghat
(C) Guwahati
(D) Tinsukia
Ans- (A) Jorhat

Q10. The Guwahati Tea Auction was the establishment in the year____.
(A) 1998
(B) 1988
(C) 1959
(D) 1970
Ans- (D) 1970

Categories
Aasam State wise GK

MCQ of Assam General knowledge – Gkwala

Here are the MCQ of Assam General knowledge. these are selected by our top level experts . and best for competitive exams.

Q1- Assamese poet Harihar Bipra was patronised by King.
A) Indranarayan
B) Dharmanarayan
C) Naranarayan
D)Durlabh narayan
Ans- D)Durlabh narayan

Q2- The Ahoms entered Assam through.
A)Diphu pass
B)Patkai pass
C)Phungan pass
D)None
Ans- B) Patkai pass

Q3-Darrang desh governed by..
A)Solal Ghain
B)Darrangi Raja
C)Sadiya khowa ghain
D)Barbarua
Ans-B)Darrangi Raja

Q4- Which year, National games was held i Assam?
A)2003
B)2004
C)2005
D)2007
Ans- D) 2007

Q5- Lakshminath Bezbaroa is honoured with “Rasaraj” by Assame Sahitya sabha in the year..
A)1918
B)1921
C)1931
D)1934
Ans-C)1931




Q6- Provincial Self-Autonomy was introducted to Assam from..
A)1931
B)1935
C)1937
D)1940
Ans-B)1935

Q7-Total number of parliamentary constituency in Assam?
A)13
B)14
C)15
D)16
Ans- B)14

Q8- Guwahati University was established in the year.
A)1942
B)1948
C)1950
D)1952
Ans-B)1948

Q9-According to Ahom legends khun-lung and khun-lai were the grandson of..
A)Caao-tai-pung
B)Sukapha
C)leng Don
D)none of thesa
Ans-C)leng Don

Q10-Name of the first Ahom king was.
A)Sukapha
B)Sukhampha
C)Subinpha
D)Suteupha
Ans- A)Sukapha

Categories
Aasam State wise GK

Basic General Knowledge Questions and Answers from Assam

1-Who founded the Barpeta Satra?
Ans-Sri Sri Madhabdeva.

2-Who planned a bridge over Brahmaputra during Ahom age?
Ans-Ahom General Kolia Bhomora Barphukan.

3-What is Dark Age of Assamese language?
Ans- 37 (1836 to 1873)

4-Which Ahom King was known as Bhaga Raja?
Ans-Swargadeo Jayaditya Singha or Suramphaa.

5-What is Apong?
Ans- Rice beer.

6-What is Deodhani Nritya?
Ans- Traditional dance of Assam.

7-What is Ojapali?
Ans- An unique traditional folk dance.

8-What is Mising Autonomous Council?
Ans-(MAC) is an autonomous administrative division in the state of Assam.

9- What is Ali-Ai-Ligang?
Ans –Spring-time seed sowing festival celebrated by Mising tribe of Assam.

10- What is Naam Ghosa?
Ans- Vaishnavite scripture written by Mahapurush Madhavdeva in Sixteenth century.

Categories
Aasam State wise GK

Assam General Knowledge for Competitive Exam

1-Gibon wildife sanctry is located at:
Ans-Jorhat

2-The Guwahati tea auction center was established in the year?
Ans-1970

3-In Which year, National games was head in Assam?
Ans-2007

4-Which Town is also known as the Manchester of Assam?
Ans-Sualkuchi

5-The Brahmaputra Cracker and Polymer Limited Industry is located at?
Ans-Lepetkata

6-Which City of Assam has the largest dry Fish Market of Asia?
Ans-Jagirod

7-Guwahati University was established in the year?
Ans-1948

8-Who was the first Voice-chancellor of Guwahati University?
Ans-Krishna Kanta Handique

9-Total Number of Parlimenatry Constituency in Assam?
Ans-14

10-Lakshaminath Bezbaroa is honoured with ‘Rasaraj’ by Assam Sabha in the year?
Ans-1931

Categories
Aasam State wise GK

Latest general knowledge questions and answers from Assam

Here are the latest gk from Assam. these are selected by our top level experts. and best for competitive exams.

1. Is Assam situated on the ….region of India?

AnsNorth-Eastern

2. The state Assam shares international borders with ………and ……….countries.

Ans-Bhutan, Bangladesh

3.  …….often referred as “Gateway of North Eastern Region” of the country?

Ans-Guwahati

4.  Which are two World Heritage Sites in Assam?

Ans- Kaziranga, Manas

5. ….river flows in Asssam.

Ans- Bramhaputra

6. Oil India Company  Ltd has its plant and headquarters at………..in the state.

Ans- Duliajan

7.  When was violence in the state broke out with riots between indigenous Bodos and Bengali Muslim?

Ans- July 2012

8. The …….. is an important festival of Assam.

Ans-  Rongali Bihu

9. …..is the folk dance of Assam.

Ans- Bihu

10. ……. is a major harvest festival of the Dimasa people.

Ans- Bushu