Exam GK & News SSC

Top – 50 Economics GK Questions Answer for SSC Exams

Top – 50 Economics GK Questions Answer

Q1.The decimal system of Indian currency was started in
Ans-1957

Q2.Antyodaya Programme is associated with
Ans-upliftment of the poorest of the poor

Q3.Under which Act/policy was the BIFR established?
Ans-Sick Industrial Companies Act

Q4.The main source of revenue for a State Government in India is
Ans-Sales tax

Q5.What does National Income mean?
Ans-The total value of all goods and services produced in the country during a period of one year.

Q6.When was the Jawahar Rozgar Yojna launched?
Ans-1989

Q7.Reserve Bank of India was nationalized in
Ans-1949

Q8.Where is the Indian Institute of Foreign Trade Located?
Ans-New Delhi

Q9.The Centre for Agriculture Marketing is located at
Ans-Jaipur

Q10.NABARD is the name of a
Ans-Specialised bank to help agriculture

Q11.The RBI issues currency notes under the
Ans-Fixed Minimum Reserve System

Q12.Who estimated the National Income for the 1st time in India?
Ans-Dadabhai Naoroji

Q13.The Accounting Year of Reserve Bank of India runs from
Ans-July to June

Q14.Who presented to Union Budget in 1970?
Ans-Indira Gandhi

Q15.Imperial Bank was constituted in the year
Ans-1921

Q16.The Oilseeds Production Programme was Launched in
Ans-1986

Q17.The new Agriculture Strategy in India was introduced in
Ans-1966

Q18.SEBI was set up in
Ans-1988

Q19.Rashtriya Krishi Bima Yojana was introduced in
Ans-1999

Q20.One rupee notes are issued by the
Ans-Government of India

About the author

nanu brithwal

nanu brithwal

I'm Nitesh Brithwal Nanu , An Indian Engineer who is passionate about technology , current affairs , general Knowledge & programming . Constantly learning and experiencing new things.

Leave a Comment

Pin It on Pinterest