Categories
Download Free PDF's Uttar pradesh

[PDF] Download for Uttar Pradesh General knowledge of History

[PDF] Download for Uttar Pradesh General knowledge of History


Download pdf for Uttar Pradesh History Gk

Click here for more pdf file

Categories
State wise GK Uttar pradesh

Uttar Pradesh- General knowledge, about History

Uttar Pradesh- General knowledge, about History


Q1.Uttar Pradesh is most populous state in___.
Ans- India.

Q2. It is situated in the northern part of___.
Ans- India.

Q3. Shares Boundry with-
Ans- Uttarakhand, Bihar, Madhya Pradesh, Rajasthan, Haryana, Delhi, Himachal Pradesh.

Q4. International Border with___.
Ans- Nepal.

Q5. Where are modern human hunter-gatherers?
Ans- Uttar Pradesh.

Q6. The kingdom of Kosala was located within the regional boundaries of modern-day Uttar Pradesh.
Ans- Mahajanapada era.

Q7. According to Hindu legend, the divine king Rama of the Ramayana epic reigned in Ayodhya.
Ans- the capital of Kosala.

Q8.Who was the eighth reincarnation (Avatar) of the Hindu god Vishnu?
Ans- Krishna.

Q9.In which city Krishna born___.
Ans- Mathura.

Q10. After India’s independence, the United Provinces were reorganized as Uttar Pradesh in.
Ans- 1957.

Categories
Download Free PDF's State wise GK Uttar pradesh

[PDF] download for Uttar Pradesh general knowledge in Hindi-2017

Here are the Pdf file for Uttar Pradesh  general knowledge in hindi-2017


Download pdf for Uttar Pradesh gk Hindi-2017



 

Click here – [PDF] download for Uttar Pradesh general knowledge in Hindi-2

Categories
State wise GK Uttar pradesh

Uttar Pradesh- General knowledge and current affairs Gk in Hindi

 

Here are the Uttar Pradesh- General knowledge and current affairs Gk in Hindi- 2017


Q1.उत्तर प्रदेश में विकेन्द्रिक जिला नियोजन की शुरुआत कब हुई थी?

Ans-1982-83 ई. 

Q2.उत्तर प्रदेश राज्य को कितने आर्थिक क्षेत्रों में बॉंटा गया हैं ?

Ans- 4 आर्थिक क्षेत्रों में.

Q3.राज्य का सबसे पुराना इन्जीनियरिंग कॉलेज कहॉं स्थित हैं ?

Ans- आगरा.

Q4. जिला योजना समिति अधिकत्म कितने सदस्य हो सकते हैं ?

Ans-40 सदस्य.

Q5. राज्य में जिला योजना समिति का गठन कब किया गया था ?

Ans- 1999.

Q6. बनारस हिन्दू विश्वविद्यालय की स्थापना कब हुई थी ?

Ans- 1916 ई.

Q7. उत्तर प्रदेश में पहला “विकलांग विश्वविद्यालय” स्थापित हैं ?

Ans- चित्रकूट में.

Q8. राज्य में कितने कृषि विश्वविद्यालय हैं ?

Ans-4. कृषि विश्वविद्यालय.

Q9. केन्द्रीय विश्वविद्यालयों की राज्य में संख्या कितनी हैं ?

Ans- 4.

Q10. राज्य में “पशु चिकित्सा अनुसंधान संस्थान” कहॉं स्थित हैं ?
Ans- इज्जतनगर (बेरली).

Categories
Download Free PDF's State wise GK Uttar pradesh

[PDF] download for Uttar Pradesh general knowledge-2017

Here are the Pdf file for Uttar Pradesh general knowledge-2017

Download pdf for Uttar Pradesh Gk-2017

 

 

Categories
State wise GK Uttar pradesh

Uttar Pradesh- General Knowledge & Current affairs Gk-2017

Here  are the Uttar Pradesh General knowledge & current affair gk-2017 for competitive Exams.

Q1. When was Uttar Pradesh established?
Ans- 26 January 1950.

Q2- What is the capital of Uttar Pradesh?
Ans-Lucknow.

Q3. How many Districts in Uttar Pradesh?
Ans-75 District.

Q4. Who is the Chief Minister of Uttar Pradesh?
Ans-Yogi Adityanath (BJP).

Q5.Who is the first Deputy CM of Uttar Pradesh?
Ans-Keshav Prasad Maurya.

Q6.Who is the Second Deputy CM of Uttar Pradesh?
Ans-Dinesh Sharma.

Q7. Who is the Governor of Uttar Pradesh?
Ans- Ram Naik.

Q8.What is the official language of Uttar Pradesh State?
Ans- Hindi.

Q9.which state is est of Uttar Pradesh?
Ans- Bihar.

Q10.which state is west of Uttar Pradesh?
Ans-Haryana & Rajasthan.

Categories
State wise GK Uttar pradesh

[PDF] download for Uttar Pradesh general knowledge in hindi-2017

Here are the Pdf file for Uttar Pradesh  general knowledge in Hindi-2017

Download pdf for Uttar Pradesh gk




Categories
State wise GK Uttar pradesh

MCQ of Uttar Pradesh General knowledge & Current Affairs GK Question Answers-2017

Here are the MCQ of Uttar Pradesh General Knowledge & current affairs Gk-2017

Q1. Which Indian state has declared its 50 state as throught hit?
(A)Uttar Pradesh
(B)Tamil Nadu
(C)Uttarakhand
(D)Goa
Ans:  (A)Uttar Pradesh

Q2. Where is the Bharat-Kala-Bhawan situated in Uttar Pradesh?
(A) Agra
(B) Allahabad
(C) Varanasi
(D) Lucknow
Ans : (C)Varanasi

Q3.In which of the following districts is Ayodhya, the birth place of Ram situated ?
(A) Faizabad
(B) Allahabad
(C) Gorakhpur
(D) Akbarabad
Ans : (A)Faizabad

Q4. Which is the two major rivers of the state?
(A) Ganges & Yamuna
(B)Betwa and Chambal
(C)Kanhar and Ken
(D)Sindh and Ken
Ans- (A) Ganges & Yamuna

Q5.In which of the following region is the Bhotia tribe found in Uttar Pradesh?
(A) Tarai
(B) Hilly
(C) Plain
(D) Plateau
Ans : (B)Hilly

Q6. By which districts tribe is the ‘Shera Dance’ done in Uttar Pradesh?
(A) Gorakhpur
(B) Lalitpur
(C) Allahabad
(D) Varanasi
Ans : (B)Lalitpur

Q7. Which of the following pairs is wrong?
(A) Thumra-dance song
(B) Sanjeeni-romantic song
(C) Lehchari-festival
(D) Kharatitiya-festival
Ans : (C) Lehchari-festival

Q8. By which of the following names is the religious place Varanasi not known in Uttar Pradesh?
(A) Banaras
(B) Kashi
(C) Vishwanathpuri
(D) Suryanagar
Ans : (D)Suryanagar

Q9. In which district of Uttar Pradesh has solar energy plant been started?
(A) Agra
(B) Aligarh
(C) Mathura
(D) Etah
Ans : (B) Aligarh

Q10. In which of the following districts is the ‘Mango’ cultivation not done in the State?
(A) Varanasi
(B) Lucknow
(C) Mirzapur
(D) Agra
Ans : (D)Agra

Categories
State wise GK Uttar pradesh

Basic Uttarpradesh General Knowledge Question-Answer in Hindi

Basic Uttarpradesh General Knowledge Question-Answer in Hindi


1. उत्तर प्रदेश शैक्षणिक अनुसन्धान एवं विकास परिषद की स्थापना किस वर्ष की गई?
Ans:1981 में

2. उत्तर प्रदेश में उर्दू प्रशिक्षण एवं अनुसन्धान केन्द्र अवस्थित है–
Ans: लखनऊ में

3. कुम्भ का मेला उत्तर प्रदेश के किस नगर में लगता है?
Ans:  इलाहाबाद

4:उत्तर प्रदेश में विकेन्द्रिक जिला नियोजन की शुरुआत कब हुई थी ?

Ans: 1982-83 ई. में

5:उत्तर प्रदेश राज्य को कितने आर्थिक क्षेत्रों में बॉंटा गया हैं ?

Ans:4

6:बनारस हिन्दू विश्वविद्यालय की स्थापना कब हुई थी ?

Ans: 1916 ई. में  

7:उत्तर प्रदेश में “सरदार वल्लभ भाई पटेल कृषि विश्वविद्यालय” की स्थापना कब हुई थी ?

Ans:2000 ई. में

8:राज्य में मुस्लिम विश्वविद्यालय कहॉं स्थित हैं ?

Ans: अलीगढ़  

9:राज्य में गौत्तमबुद्ध तकनीकी विश्वविद्यालय कहॉं पर स्थित हैं ?

Ans:लखनऊ

10:केन्द्रीय विश्वविद्यालयों की राज्य में संख्या कितनी हैं ?

Ans:4