Categories
General Knowledge IAS, IPS & PCS IBPS & PO India RRB & RRC

List of National Organization in India- Their Headquarters & Head

Here is The List of National Organization in India and Their Headquarters & Head. National Organizations which are asked in IBPS PO, IBPS Clerk SSC & all Group exams for their General Awareness for students preparing for competitive exams.



#S.N. National Organization Headquarters Head/Person Key
Founded
#1 National Aluminium Company Ltd. (NALCO) Odisha Dr. T. K Chand (Chairman) 1981
#2 Hindustan Organic Chemicals Limited (HOCL) Mumbai, Maharashtra S. B. Bhide (Chairman & MD) 1960
#3 Bharat Petroleum Corporation Ltd. (BPCL) Mumbai, Maharashtra D Rajkumar (CEO) 1976
#4 Hindustan Copper Ltd. (HCL)
Kolkata
Santosh Sharma ( Chairman & MD)
9 November 1967
#5 Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) New Delhi Shri Anupam Shrivastava (CEO) 15 September 2000
#6 Film & Television Institute of India (FTII) Pune B. P. Singh (Chairman) Bhupendra Kainthola (Director)

 

1960
#7 Press Trust of India (PTI) New Delhi N. Ravi (Chairman)

Venky Venkatesh (CEO)

27 August 1947
#8 Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC) New Delhi S. Ramesh (Chairperson) 1 January 1964
#9. Confederation of Indian Industry (CII) New Delhi Rakesh Bharti Mittal (2018-19) (President) 1895
#10 Delhi Metro Rail Corporation

(DMRC)

New Delhi Durga Shanker Mishra (Chairman)

Mangu Singh (MD)

24 December 2002
#11 Export-Import Bank of India (EXIM) Mumbai David Rasquinha (Managing Director) 1982
#12 Federation of Indian Chambers of Commerce (FICCI) New Delhi Sandip Somany (President)
Uday Shankar (Vice-President)
1927
#13 General Insurance Corporation of India (GIC) Mumbai Alice Vaidyan(Chairman & Managing Director) 22 November 1972
#14 National Insurance Company Kolkata Mr. John Pulinthanam
(Director & General Manager)
Ms. Tajinder Mukherjee
(Chairman & MD)
1906
#15 New India Assurance Co. Ltd Mumbai Atul Sahai
(CMD)
1919
#16 Oriental Insurance Company New Delhi A V Girija Kumar(Chairman & Managing Director) 12 September 1947
#17 United India Insurance (UII) Chennai Shri Girish Radhakrishnan (CEO)

Shri S. GOPAKUMAR (CFO)

18 February 1938
#18 Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL) Mumbai Mukesh Kumar Surana(Chairman & Managing Director) 1974
#19 Indian Banks Association (IBA) Mumbai Mr Sunil Mehta (CEO & MD) 26 September 1946
#20 Institute of Chartered Accountants of India (ICAI) New Delhi CA. Prafulla Chhajed(President)

CA. Atul Kumar Gupta (Vice President)

1 July 1949
#21 Industrial Finance Corporation of India (IFCI) New Delhi Dr.E.Sankara Rao(CEO & MD) 1 July 1948
#22 Indian Oil Corporation Ltd (IOCL) New Delhi Sanjiv Singh (Chairman) 1964
#23 Insurance Regulatory and Development Authority (IRDA) Hyderabad Subhash Chandra Khuntia (Chairman) 1999
#24 Life Insurance Corporation (LIC) Mumbai M.R. Kumar (Chairman) 1 September 1956
#25 Mahanagar Telephone Nigam Limited (MTNL) New Delhi Pravin Kumar Purwar(Chairman & Managing Director) 1 April 1986
#26 National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) Mumbai Dr Harsh Kumar Bhanwala(Chairman) 12 July 1982
#27 National Institute of Agricultural Marketing (NIAM) Jaipur, Rajasthan Dr. P Chandra Shekara (Director) 8 August 1988
#28 Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) New Delhi Ram Sewak Sharma (Chairman) 20 February 1997
#29 National Association of Software and Services Companies (NASSCOM) New Delhi Rishad Premji (Chairman)

Keshav R. Murugesh (Vice Chairman)

Debjani Ghosh (President)

1 March 1988
#30 National Academy of Medical Science (NAMS) NAMS House, New Delhi
Mukund S. Joshi (President)
Sanjay Wadhwa (Vice President)
21 April 1961
#31 National Housing Bank (NHB) New Delhi Smt. Dakshita Das
(MD & CEO)
9 July 1988
#32 National Thermal Power Corporation Limited (NTPC) New Delhi Gurdeep Singh (Chairman & MD) 7 November 1975
#33 Oil India Limited (OIL) Duliajan, Assam, India Mr Utpal Bora
(Chairman & MD)
18 February 1959
#34 Oil and Natural Gas Corporation(ONGC) Registered office : Vasant Kunj, New Delhi
Corporate office : Dehradun, Uttarakhand
Shashi Shankar (Chairman & MD) 14 August 1956
#35 Steel Authority of India (SAIL) New Delhi Anil Kumar Chaudhary (CEO) 19 January 1954
#36 Securities and Exchange Board of India (SEBI) Mumbai Ajay Tyagi (Chairman) 12 April 1992
#37 Small Industries Development Bank of India (SIDBI) Lucknow,Uttar Pradesh  Mohammad Mustafa (Chairman & MD) 2 April 1990
#38 Bandhan Bank Kolkata Dr. Anup Kumar Sinha
(Chairman)Chandra Shekhar Ghosh (CEO &MD)
23 August 2015
#39 National Institute of Ocean Technology (NIOT) Chennai, Tamil Nadu Dr.Atmanand (Director) November 1993
#40 Inland Waterways Authority of India (IWAI) Noida, Uttar Pradesh Jalaj Srivastava (Chairman) 27 October 1986

 

Categories
Exam GK & News India

Indian Constitution- General knowledge Questions & Answers

Indian Constitution- General knowledge Questions & Answers


Q1.संविधान सभा का गठन कैबिनेट मिशन की सिफारिश पर कब किया गया था?
Ans-1946

Q2.भारतीय संविधान के निर्माण में कुल कितना समय लगा था?
Ans-2 साल 11 माह 18 दिन

Q3.पाकिस्तान के लिए पृथक संविधान सभा का गठन कब किया गया था?
Ans-26 जुलाई 1947

Q4.भारत के विभाजन के बाद संविधान सभा में सदस्यों की संख्या कितनी थी?
Ans-299

Q5.संविधान सभा के प्रथम बैठक के अध्यक्ष कौन थे?
Ans-डॉ सच्चिदानंद सिन्हा

Q6.संविधान सभा के अस्थाई अध्यक्ष कौन थे?
Ans-डॉ सच्चिदानंद सिन्हा

Q7.संविधान सभा के संवैधानिक सलाहकार कौन थे?
Ans-बी. एन. राव

8.डॉ राजेंद्र प्रसाद को संविधान सभा का स्थाई अध्यक्ष कब बनाया गया था?
Ans-11 दिसंबर 1946

Q9.प्रारूप समिति के अध्यक्ष कौन थे?
Ans-डॉ भीमराव अंबेडकर

Q10.झंडा समिति के अध्यक्ष कौन थे?
Ans-जे बी कृपलानी

Q11.राज्यसभा का पदेन अध्यक्ष कौन होता है?
Ans-भारत का उप-राष्ट्रपति

Q12.संविधान की प्रस्तावना में धर्मनिरपेक्ष समाजवादी शब्द किस संविधान संशोधन के अंतर्गत जोड़ा गया था?

Ans-42 वां संशोधन

Q13.भारतीय संविधान को अंगीकृत कब किया गया?
Ans-26 नवंबर 1949

Q14.भारतीय संविधान को पूर्ण रुप से लागू कब किया गया?
Ans-26 नवंबर 1950

Q15.भारतीय संविधान का पिता किसे कहा जाता है?
Ans-डॉ भीमराव अंबेडकर

Q16.मूल संविधान में कुल भागो की संख्या कितनी थी?
Ans-22

Q17.आठवीं अनुसूची में भाषाओं की कुल संख्या कितनी है?
Ans-22

Q18.संविधान का सबसे बड़ा भाग कौन-सा है?
Ans-पांचवा

Q19.संघीय न्यायपालिका का उल्लेख किस भाग में है?
Ans-भाग 5

Q20.प्रथम लिखित संविधान किसने दिया?
Ans-अमेरिका

Q21.सबसे बड़ा लिखित संविधान किस-का है?
Ans-भारत

Q22.नए राज्यों की स्थापना की शक्ति किस अनुच्छेद के अंतर्गत दी गई है?
Ans-अनुच्छेद 2

Q23.भाषा के आधार पर गठित पहला राज्य कौन-सा है?
Ans-आंध्र प्रदेश

Q24.गोवा पूर्ण राज्य किस संविधान संशोधन के अंतर्गत बना?
Ans-56 वां

Q25.दिल्ली को राजधानी का पूर्ण दर्जा कब मिला?
Ans-1991

Categories
Download Free PDF's General Knowledge India

[PDF] download- First women in India General knowledge

[PDF] download- First women in India General knowledge


Download pdf file

Governance in men- First in India, General knowledge Gk

Categories
CURRENT AFFAIRS GK General Knowledge India

Latest General knowledge in Hindi January 2018

Latest General knowledge in Hindi January 2018





Q1. कौन से मंत्रालय ने हाल ही में ऑनलाइन पोर्टल (NARI) का उद्घाटन किया?
उत्तर- महिला एवं बाल विकास मंत्रालय.

Q2.कौन सा बैंक आधार दर और बेंचमार्क प्राइम लेंडिंग दरें 30 बीपीएस तक घटा सकता है?
उत्तर- भारतीय स्टेट बैंक.

Q3.भारत के विदेश सचिव के रूप में नियुक्त कौन है?
उत्तर- विजय केशव गोखले.

Q4. गणतंत्र दिवस 2018 में 10 ASEAN नेताओं की मेजबानी किस देश में हुई?
उत्तर- भारत.

Q5. किस राज्य ने खुले मुकाबला मुक्त मुहैया कराया?
उत्तर- अरुणाचल प्रदेश.

Q6. कौन सा देश संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक और सांस्कृतिक संगठन (UNESCO) से वापस लेता है
उत्तर- इज़राइल.

Q7.भारतीय सांस्कृतिक संबंध परिषद (आईसीसीआर) के प्रमुख के रूप में नियुक्त कौन है?
उत्तर- विनय सहस्रबुद्धे.

Q8. विदर्भ ने हाल ही में कौन सी ट्रॉफी जीती थी?
उत्तर- रणजी ट्रॉफी.

Q9. देश में सबसे बड़ा बी 2 बी ट्रैवल इवेंट कैसे आयोजित करेगा?
उत्तर- कर्नाटक.

Q10. किस बैंक ने राजस्थान सरकार से स्टार्टअप संस्कृति को बढ़ावा देने के लिए भागीदारी की?
उत्तर- एचडीएफसी बैंक.

Categories
Art & Culture General Knowledge History India

IADP- Intensive Agriculture Development Program 1960

IADP- Intensive Agriculture Development Program 1960


  • IADP was the first major experiment of the Indian government in the field of agriculture.
  • IADP Program was launched as the first major experiment in intensive agriculture development in the year 1960.
  • When IADP was taken up in 1961 and it paved the way to an Adoption Breakthrough for Green Revolution in India.
  • It aimed at diffusing technical know-how, credit and agricultural technology to step up agricultural production in selected districts so that it may have the demonstrations effect.
  • The government of India invited a team of agriculture experts sponsored by the “Ford Foundation” to make a careful study of Indian agriculture and make recommendations future actions.
  • Ford Foundation intensive agricultural district program is known as the “Package program”.
  • It was launched as the pilot project first in 7 districts of 7 different states. These 7 districts are given below.

State                              District
Tamil Nadu               Thanjavur
Andhra Pradesh       West Godavari
Rajasthan                   Pali
Madhya Pradesh      Raipur
Uttar Pradesh           Aligarh
Punjab                        Ludhiana
Bihar                           Shahabad


General knowledge Question/Answers about Intensive Agriculture Development Program(IADP)

Q1- IADP__
Ans- Intensive Agriculture Development Program.

Q2. Ford Foundation is also known as-
Ans- Package Program.

Q3. The team Ford Foundation visited India early in___.
Ans-1959.

Q4. IADP was the first major experiment of Indian government in the field of
Ans- Agriculture.

Q5. Package programme was launched in their districts in___.
Ans- 1960.


MRTP act– Monopolies and Restrictive Trade Practices act 1969

Categories
Download Free PDF's General Knowledge History India

[PDF] download for History of Ancient India- General Knowledge in Hindi

[PDF] download for History of Ancient India- General Knowledge in Hindi


Download pdf file



click here for more indian general knowledge

Categories
General Knowledge History India

History of Ancient India- General Knowledge in Hindi

History of Ancient India- General Knowledge in Hindi


Q1. पल्वंश की राजधानी कहा थी?
Ans- कांचीपुरम.

Q2. कोर्णाक मंदिर का निर्माण किसने करवाया-
Ans- नरसिंह देव प्रथम ने.

Q3. किस शुंग शासक ने अश्वमेघ यज्ञ किया?
Ans- पुष्यमित्र शुंग शासक ने.

Q4. बिन्दुसार की मृत्यु के बाद कौन मगध की गददी पर बैठा था?
Ans- अशोक.

Q5. चीनी यात्री फाह्यान किसके दरबार मे आया था?
Ans- चन्द्रगुप्त द्वितीय के दरबार मे.

Q6. राजतरमगिनी का लेखक कौन है?
Ans- कल्हण.

Q7. बिमिबसार का राजवैध कौन था?
Ans- जीवक.

Q8. बिमिबसार का वध किसने किया था?
Ans- आजात शत्रु.

Q9. बिमिबसार कौन-सा धर्म अपनाया-
Ans- बौद्ध धर्म.

Q10. सिकन्दर कब मकदूनिया का शासक बना?
Ans-336 ई०पू०.

Categories
CURRENT AFFAIRS GK General Knowledge India

Important Days in the Year- General knowledge 2018

Important Days in the Year- General knowledge 2018


Important day of January Month- Gk


1- National youth day is celebrated-
Ans- 12 January.

2- Army Day is celebrated-
Ans- 15 January.

3- National Voters’ Day is celebrated-
Ans- 25 January.

4- Republic day of India-
Ans- 26 January.

5- International Holocaust Day is celebrated-
Ans- 27 January.

6-Martyr’s Day is celebrated-
Ans- 30 January.


Important day of February Month- Gk


7- Valentine’s Day is celebrated-
Ans- 14 February.

8- National Science Day-
Ans- 28 February.


Important day of March Month- Gk


9- International Women’s Day-
Ans- 8 March.

10- World Consumer Day-
Ans- 15 March.

Categories
General Knowledge Geography India

Indian Geography mcq question with answer

Indian Geography mcq question with  answer


Q1. The southernmost point of peninsular India, that is, Kanyakumari, is-
a- South of the Equator.
b- South of the Capricorn.
c- North of the Equator.
d- North of Tropic of Cancer.
Ans- (c) North of the Equator.

Q2. The Yarlung Zangbo River, in India, is known as-
a- Ganga.
b- Mahanadi.
c- Brahmaputra.
d- Indus.
Ans- (c) Brahmaputra.

Q3.The number of major ports in India-
a-12
b-13
c-14
d-15
Ans- (b)13.

Q4. The most fertile region of India is-
a- The Central Highlands
b- The Himalayas
c- The Indo-Gangetic plain
d- Peninsular plateau
Ans- (c) The Indo-Gangetic plain.

Q5. Which below mention city is not on the river bank of Ganga-
a- Lucknow
b- Bijnor
c- Varanasi
d- Kolkata
Ans- (a) Lucknow.

Q6. Which one is the largest forts in India-
a- Chittorgarh Fort.
b- Gwalior Fort.
c- Red Fort.
d- Golkonda Fort.
Ans- (a) Chittorgarh Fort.

Q7. How many states are within Indian Deccan Plateau-
a- Six
b- Seven
c- Eight
d- Nine
Ans- (c) Eight.

Q8.Valley of Flowers National Park is found on the mountain of-
a- Nanda Devi
b- Kamet
c- Siniolchu
d- Kangchenjunga
Ans- (a) Nanda Devi.

Q9. The Himalayas covers an area of-
a- 3 lakh sq. km
b- 4 lakh sq. km
c- 5 lakh sq. km
d- 6 lakh sq. km.
Ans- 5 lakh sq. km.

Q10.Tadoba national park known for sheltering tiger panther and bear is:
a- Karnataka.
b- Assam.
c- Tamil Nadu.
d- Chandrapur (Maharashtra).
Ans- (d) Chandrapur (Maharashtra).