Andhrapradesh State wise GK

latest GK questions and answers from Andhra pradesh

Here are the latest gk from Andhra  pradesh. these are selected  for competitive exams.

1. When was Andhra Pradesh formed?
a) 4 March 1937
b) 8 June 1951
c) 12 July 1949
d) 1 October 1953

Ans- d)1 October 1953

2. From which state was Andhra Pradesh separated?
a) Bombay
b) Travancore-Cochin
c) Madras
d) Saurashtra

Ans- c) Madras

3. What is to the east of Andhra Pradesh?
a) Arabian Sea
b) Bay of Bengal
c) Gulf of Cambay
d) Palk Strait

Ans- b) Bay of Bengal

4. Which state is to the south of Andhra Pradesh?
a) Orissa
b) Madhya Pradesh
c) Tamil Nadu
d) Bihar

Ans- c) Tamil Nadu

5. Which was the capital of Andhra Pradesh before 1 November 1956?
a) Kurnool
b) Vishakhapatnam
c) Anantapur
d) Bezwada

Ans- a) Kurnool

6. Who became chief minister of Andhra Pradesh in 1983?
a) KKR
b) MGR
c) NTR
d) YSR

Ans- c) NTR

7. Who replaced Ram Lal as governor of Andhra Pradesh in 1984?
a) Shankar Dayal Sharma
b) Balram Jakhar
c) JFR Jacob
d) P. C. Alexander

Ans- a) Shankar Dayal Sharma

8. Which is the official language of Andhra Pradesh?
a) Sadri
b) Telugu
c) Munda
d) Oraon

Ans- b) Telugu

9. Who had to quit as governor of Andhra Pradesh after a CD featuring him appeared?
a) Abhishek Singhvi
b) Sanjay Joshi
c) Bangaru Laxman
d) Narain Dutt Tiwari

Ans- d) Narain Dutt Tiwari

10. Who was the first prime minister from Andhra Pradesh?
a) N. Sanjeeva Reddy
b) P. V. Narasimha Rao
c) G. M. C. Balayogi
d) V. V. Giri

Ans- b) P. V. Narasimha Rao

About the author

nanu brithwal

nanu brithwal

I'm Nitesh Brithwal Nanu , An Indian Engineer who is passionate about technology , current affairs , general Knowledge & programming . Constantly learning and experiencing new things.

Leave a Comment

Pin It on Pinterest