Months wise GK-2017 September

current affairs and general knowledge Q/A September- 2016

1. Name the 8th edition of  India-Russia  11-days joint military exercise which has begun in the Ussiriysk District in Vladivostok, Russia?
a) Yudh Abhyas 2016
b) INDRA 2016
c) SEVA 2016
d) Varuna 2016

Ans-b) INDRA 2016

2. Name the long range air-to-air missile that was successfully test fired by Indian Air Force from Mirage-2000 Upgrade combat aircraft?
a) Sparrow K-100
b) Barack-8
c) Barack-6
d) MICA

Ans- d) MICA

3. ‘Mission Parivar Vikas’ will be launched by which union ministry for improved family planning services?
a) Ministry of Rural Development
b) Ministry of Women and Child Development
c) Ministry of Housing and Urban Poverty Alleviation
d) Ministry of Health and Family Welfare

Ans-d) Ministry of Health and Family Welfare

4. Which of the following state/union territory has increased the retirement age of doctors working in its hospitals to 65 years?
a) Pondicherry
b) Delhi
c) West Bengal
d) Punjab

Ans-b) Delhi

5. The National SC/ST Hub under the Ministry of MSME will be launched in which city of India?
a) Ludhiana
b) New Delhi
c) Agra
d) Lucknow

Ans-a) Ludhiana

6. Name the Indian Player who bagged the Under-19 Asian Junior Individual squash championship title in Kuala Lumpur, Malaysia?
a) Mohammad Al-Sarraj
b) Pnakaj Verma
c) Velavan Senthilkumar
d) Sachin Dev

Ans-c) Velavan Senthilkumar

7. How much amount has been allotted by the Tamil Nadu government for Thaaliku Thangam scheme under marriage assistance programme? 
a) Rs. 289 crore
b) Rs. 234 crore
c) Rs. 323 crore
d) Rs. 204 crore

Ans-d) Rs. 204 crore

8. Who has been appointed as Additional Secretary in the Goods and Services Tax (GST) Council?
a) Sanjiv Singh
b) Arun Goyal
c) B Ashok
d) Sanjay Mitra

Ans-b) Arun Goyal

9.  Name the Sangeet Natak Akademi winning Hindi and Urdu writer and television personality who died in September 2016?
a) Reoti Saran Sharma
b) Nalinidhar Bhattacharyya
c) Gobind Tez
d) TA Rasaq

Ansa) Reoti Saran Sharma

10.  Who of the following was appointed as the Indian ambassador to the United States of America?
a) Pavan Kapoor
b) Navtej Sarna
c) Pankaj Saran
d) Ronen Sen1

Ans-b) Navtej Sarna

Leave a Comment

Pin It on Pinterest

Share This