Art & Culture General Knowledge

Indian Art & Culture General Awareness Questions & Answer

Indian Art & Culture General Awareness Questions & Answer


Q1.The Ranganath Temple is situated at

Ans-Srirangam

Q2.What is ‘Vishva Mohini’?

Ans-The title given to Lata Mangeshkar for her contribution to music

Q3.Who is considered the father of Sahatara (Sitar)?

Ans-Amir Khusro

Q4.Which has been the field of activity of Pt. Bhimsen Joshi?

Ans-Classical music (Vocal)

Q5.Where did the dance form ‘Mohini Attam’ develop?

Ans-Kerala

Q6.Yamini Krishna Murthy is famous for which style of dancing?

Ans-Bharatanatyam

Q7.Which is the most ancient musical instrument of India?

Ans-Veena

Q8.Who is believed to have created the ragga ‘Miyan Ki Malhar’?

Ans-Tansen

Q9.With which musical instrument is Hari Prasad Chaurasia associated?

Ans-Flute

Q10.How many strings are on a Sarod?

Ans-4

About the author

nanu brithwal

nanu brithwal

I'm Nitesh Brithwal Nanu , An Indian Engineer who is passionate about technology , current affairs , general Knowledge & programming . Constantly learning and experiencing new things.

Leave a Comment

Pin It on Pinterest

Share This