Exam GK & News SSC

Top – 50 Economics GK Questions Answer for SSC Exams

Economics Questions Answer for all Competitive Exams

Q21.Which is the first Indian company to be listed in NASDAQ?
Ans-Infosys

Q22.State Bank of India was previously known as
Ans-Imperial Bank of India

Q23.SIDBI stands for
Ans-Small Industries Development Bank of India

Q24.NABARD stands for
Ans-National Bank of Agriculture and Rural

Q25.When was the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana Launched?
Ans-January 2016

Q26.When was the Mumbai Stock Exchange set up?
Ans-1875

Q27.Who prepares National Income in India?
Ans-Central StatisticalOrganization

Q28.Prime Minister’s Ujjwala Yojana is related to
Ans-Free distribution of LPG connections to socially backward classes.

Q29.Who was the 1st Indian governor of the Reserve Bank of India?
Ans-C.D.Deshmukh

Q30.Purchasing Power Parity theory is related to
Ans-Exchange rate

Q31.Price theory is also known as
Ans-Micro Economics

Q32.Fixed cost is known as
Ans-Overhead cost

Q33.Who is called the father of Economics?
Ans-Adam Smith

Q34.The term “market” in Economics means
Ans-A central place

Q35.Who said, “Economics is the Science of Wealth”?
Ans-Adam Smith

Q36.Who propounded the Innovation theory of profits?
Ans-J.A.Schumpeter

Q37.Who propounded Dynamic Theory of profit?
Ans-Clark

Q38.Who said ‘Supply creates its own demand’?
Ans-J.B.Saw

Q39.‘Hire and Fire’ is the policy of
Ans-Mixed Economy

Q40.What is an octroi?
Ans-Tax

About the author

nanu brithwal

nanu brithwal

I'm Nitesh Brithwal Nanu , An Indian Engineer who is passionate about technology , current affairs , general Knowledge & programming . Constantly learning and experiencing new things.

Leave a Comment

Pin It on Pinterest