OBJECTIVE TYPE Q/A SCIENCE AND TECHNOLOGY

Science and technology general knowledge

Q1.India’s first satellite Aryabhata was launched from?
Ans-Soviet union.

Q2. Total number of Satellite launched by Indian till now?
Ans- 60.

Q3.  Leakage of which of the following gases had caused the Bhopal Gas Tragedy?
Ans- Methyl isocyanate.

Q4.In which decade was the American Institute of Electrical Engineers (AIEE) founded?
Ans-1880.

Q5.One carbon credit is equivalent to?
Ans-1000 kg of CO2.

Q6.What is part of a database that holds only one type of information?
Ans-Field.

Q7.Which among the following gas is most responsible for global warming?
Ans- Carbon di-oxide.

Q8.Who invented Telegraph?
Ans. Samuel Morse.

Q9. Rubber is a product of?
Ans-Latex.

Q10. ‘OS’ computer abbreviation usually means ?
Ans- Operating System.

Prev page1 of 3

About the author

nanu brithwal

nanu brithwal

I'm Nitesh Brithwal Nanu , An Indian Engineer who is passionate about technology , current affairs , general Knowledge & programming . Constantly learning and experiencing new things.

Leave a Comment