Current Affairs CURRENT AFFAIRS GK January

January Month Current Affairs Gk Questions Answer 2019

Important January Month Current Affairs Gk Questions Answer 2019


Q1.Which country has signed an agreement with Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) for participation in Programme for International Student Assessment (PISA) 2021?
Ans-India

Q2.Which 3 peoples conferred with the 2019 Bharat Ratna award, country’s highest civilian honor?
Ans-Pranab Mukherjee, Nanaji Deshmukh, and Bhupen Hazarika

Q3.Which institution held that the marriage between a Hindu woman and a Muslim man is irregular?
Ans-Supreme Court

Q4.Which state has launched a special scheme to curb infant deaths?
Ans-Maharashtra

Q5.Who has become the 1st Indian business tycoon to be named ‘Fugitive Economic Offender (FEO)’?
Ans-Vijay Mallya

Q6.The central banks of which two nations have launched common digital currency called ‘Aber‘?
Ans-UAE, Saudi Arabia

Q7.Which word was declared as the ‘Hindi Word of the Year 2018‘ by the Oxford Dictionary?
Ans-Nari Shakti

Q8.Which Indian mountaineer has become the world’s 1st female Amputee to scale Antarctica’s Highest Peak?
Ans-Arunima Sinha

Q9.Which country declared sugarcane juice as ‘national drink‘?
Ans-Pakistan

Q10.India ranked at which position on the Corruption Perceptions Index 2018?
Ans-78th

Q11.Suman Kumari became the 1st Hindu woman to be appointed as a civil judge of which country?
Ans-Pakistan

Q12.Which former Chief Statistician of India who took oath as Member of Union Public Service Commission (UPSC)?
Ans-Dr. T.C.A. Anant

Q13.GST on Haj has been reduced from 18% to how much percent?
Ans-5%

Q14.President Ram Nath Kovind approved conferment of how many Padma Awards in 2019?
Ans-112

Q15.What is the name of India’s 1st made-in-India engineless train?
Ans-Train-18

Q16.Who was awarded honorary membership of Sydney Cricket Ground?
Ans-Ravi Shastri & Virat Kohli

Q17.Which train named as the ‘Vande Bharat Express’ by the Railways Ministry?
Ans-Train-18

Q18.Which country will become the world’s biggest retail market in 2019, as per the prediction of research firm eMarket?
Ans-China

Q19.Who won his 7th Australian Open Men’s Singles title at Melbourne?
Ans-Novak Djokovic

Q20.Who has become 1st Indian to head Global Solar Council (GSC)?
Ans-Pranav R Mehta

About the author

nanu brithwal

nanu brithwal

I'm Nitesh Brithwal Nanu , An Indian Engineer who is passionate about technology , current affairs , general Knowledge & programming . Constantly learning and experiencing new things.

1 Comment

Leave a Comment

Pin It on Pinterest