X

Hanuman Chalisa MP3. Good Luck for exams.

Chalisa
General Knowledge Geography India

Indian Geography mcq question with answer

Indian Geography mcq question with  answer


Q1. The southernmost point of peninsular India, that is, Kanyakumari, is-
a- South of the Equator.
b- South of the Capricorn.
c- North of the Equator.
d- North of Tropic of Cancer.
Ans- (c) North of the Equator.

Q2. The Yarlung Zangbo River, in India, is known as-
a- Ganga.
b- Mahanadi.
c- Brahmaputra.
d- Indus.
Ans- (c) Brahmaputra.

Q3.The number of major ports in India-
a-12
b-13
c-14
d-15
Ans- (b)13.

Q4. The most fertile region of India is-
a- The Central Highlands
b- The Himalayas
c- The Indo-Gangetic plain
d- Peninsular plateau
Ans- (c) The Indo-Gangetic plain.

Q5. Which below mention city is not on the river bank of Ganga-
a- Lucknow
b- Bijnor
c- Varanasi
d- Kolkata
Ans- (a) Lucknow.

Q6. Which one is the largest forts in India-
a- Chittorgarh Fort.
b- Gwalior Fort.
c- Red Fort.
d- Golkonda Fort.
Ans- (a) Chittorgarh Fort.

Q7. How many states are within Indian Deccan Plateau-
a- Six
b- Seven
c- Eight
d- Nine
Ans- (c) Eight.

Q8.Valley of Flowers National Park is found on the mountain of-
a- Nanda Devi
b- Kamet
c- Siniolchu
d- Kangchenjunga
Ans- (a) Nanda Devi.

Q9. The Himalayas covers an area of-
a- 3 lakh sq. km
b- 4 lakh sq. km
c- 5 lakh sq. km
d- 6 lakh sq. km.
Ans- 5 lakh sq. km.

Q10.Tadoba national park known for sheltering tiger panther and bear is:
a- Karnataka.
b- Assam.
c- Tamil Nadu.
d- Chandrapur (Maharashtra).
Ans- (d) Chandrapur (Maharashtra).

About the author

nanu brithwal

nanu brithwal

I'm Nitesh Brithwal Nanu , An Indian Engineer who is passionate about technology , current affairs , general Knowledge & programming . Constantly learning and experiencing new things.

Leave a Comment

Pin It on Pinterest