Daily current affairs Gk February General Knowledge

Daily Current affairs Gk| 12 February 2019

Here are the Daily Current affairs Gk| 12 February 2019, daily Gk question answers


Q1. Birthday of Maharishi Dayanand Saraswati ji is celebrated?
Ans- 12 February

Q2. The United Arab Emirates court has included which language as the third official language
Ans- Hindi

Q3. Where is the Himalayan cloud observatory installed?
Ans- Tehri (Uttarakhand)

Q4. Which movie producer has been awarded Life Time Achievement Award
Ans- Deepa Mehta

Q5.Which bank recently won the Graham bell award 2018?
Ans- Yes Bank

Q6. India has appointed who as ambassador to Bhutan
Ans- Ruchira Kamboj

Q7. Abdel Fatah al-Sisi has been elected as President of the African Union, the President of which country?
Ans- Egypt

Q8. Where did the multinational maritime practice “Aman 2009” start?
Ans- Karachi.

Q9. With the help of which state government, 3-year Asiatic lion protection project has started?
Ans- Gujarat

Q10. Who became Australia’s assistant coach for World Cup 2019
Ans- Ricky Ponting


Current affairs Gk in Hindi- 12 February 2019

Q1. महर्षि दयानंद सरस्वती जी का जन्म दिवस कब मनाया जाता है
Ans- 12 फरवरी

Q2. संयुक्त अरब अमीरात की अदालत ने किस भाषा को तीसरी आधिकारिक भाषा के रूप में शामिल किया है
Ans- हिंदी

Q3. हिमालयन क्लाउड वेधशाला किस राज्य में स्थापित की गई है
Ans- उत्तराखंड

Q4. किस फिल्म निर्माता को लाइफटाइम अचीवमेंट अवार्ड से सम्मानित किया गया है
Ans- दीपा मेहता

Q5. हाल ही में यस बैंक को किस अवार्ड से सम्मानित किया गया है
Ans- एजिस ग्राम बेल अवॉर्ड 2018

Q6. भारत ने भूटान में किसको अपना राजदूत नियुक्त किया है
Ans- रुचिरा कम्बोज

Q7. अब्देल फतह अल सिसी को अफ्रीकी संघ के अध्यक्ष के रूप में चुना गया है देश के राष्ट्रपति हैं
Ans- मिस्र

Q8. बहुराष्ट्रीय समुद्री अभ्यास “अमन 2019” कहां शुरू हुआ है
Ans- कराची.

Q9. किस राज्य सरकार की मदद से, 3 वर्षीय एशियाई शेर संरक्षण परियोजना शुरू हुई है?
Ans- गुजरात

Q10. विश्व कप 2019 के लिए ऑस्ट्रेलिया के सहायक कोच के रूप में किसे नियुक्ति मिली है
Ans- रिकी पोंटिंग.


Daily current affairs Gk 2019

About the author

nanu brithwal

nanu brithwal

I'm Nitesh Brithwal Nanu , An Indian Engineer who is passionate about technology , current affairs , general Knowledge & programming . Constantly learning and experiencing new things.

Leave a Comment

Pin It on Pinterest