Categories
General Knowledge Geography Science SCIENCE AND TECHNOLOGY

Fathers of different fields- General knowledge Question answers

Fathers of different fields- General knowledge Question answers


Q1. Who is the Father of Indian Constitution?
Ans- Dr. B.R. Ambedkar.

Q2. Who is the Father of Scientific Management?
Ans- Frederick Winslow Taylor.

Q3. Who is the Father of Humanism?
Ans- Francesco Petrarca.

Q4. Who is the Father of Geometry?
Ans- Euclid of Alexandria.

Q5. Who is the Father of New France?
Ans- Samuel de Champlain.

Q6. Father of Genetics:
Ans- Gregor Mendel.

Q7. Father of the Green Revolution:
Ans- Norman Ernest Borlaug.

Q8. Father of the Green Revolution in India:
Ans- M.S Swaminathan.

Q9. Who is the Father of History?
Ans- Herodotus.

Q10. Father of Geography:
Ans- Eratosthenes.

Categories
SCIENCE AND TECHNOLOGY SSC

Science And Technology General Knowledge

Science And Technology General Knowledge

Science And Technology Questions for Competitive Exams 2018

Q1.Indian Army’s School of Artillery is located at
Ans-Deolali

Q2.The 1st Woman of Indian origin who undertook a space journey
Ans-Kalpana Chawla

Q3.The 1st Indian Satellite Aryabhatta was launched in
Ans-1975

Q4.OTEC stands for
Ans-Ocean Thermal Energy Conversation

Q5.MIRV stands for
Ans-Multiple Independently-targetable Re-entry Vehicle

Q6.Who is A. Volcker?
Ans-Chairman of the Committee appointed by the UN to investigate the ‘oil-for-food’ programme

Q7.Who is popularly known as ‘Missile Man of India?
Ans-Dr.A.P.J. Abdul Kalam

Q8.Indira Gandhi Centre for Atomic Research is situated in
Ans-Kalpakkam

Q9.Who was the 1st person to set foot on the moon?
Ans-Neil Armstrong

Q10.Where is the Satellite launching center of India located?
Ans-Sriharikota

Categories
General Knowledge Science SCIENCE AND TECHNOLOGY SCIENSE STUDIES TECHNOLOGY STUDIES

Human body parts- General knowledge question with answers

Human body parts- General knowledge question with answers


Q1. The human body is the entire structure of ____.
Ans- A human being.

Q2. It is composed of many different types of___.
Ans- Cells.

Q3. The study of the human body____.
Ans- Involves anatomy, physiology, histology,
embryology.

Q4. The human body is composed of elements including_____.
Ans- Hydrogen, oxygen, carbon, calcium, and phosphorus.

Q5. The largest organ in the human body?
Ans- Skin.

Q6. What is the largest gland in the human body?
Ans- Liver.

Q7. How many blood groups in the (ABO) system?
Ans- 4.

Q8.The weight of the brain?
Ans- 1.36kg.

Q9. How many chambers in the human heart?
Ans- 4 Chambers.

Q10. Total Number of Muscles in the human body?
Ans- 640.

Categories
HISTORY OF SCIENCE SCIENCE AND TECHNOLOGY

History of science

History of Science-
science is knowledge of the world of nature. or investigation of the advancement of science and logical learning,

including both the common sciences and sociologies, There are many regularities in nature that

human kind has had to recognize for survival since the emergence of Homo sapiens as a species.

A few movements, similar to the every day “movement” of the Sun, are easy to watch, while others,

similar to the yearly “movement” of the Sun, are much more troublesome.
Both movements relate with essential earthly occasions. Day and night give the essential cadence of human presence.

The seasons decide the movement of creatures whereupon people have depended for
centuries for survival.

With the development of horticulture, the seasons turned out to be much more significant, for inability to perceive the best possible time for planting could prompt to starvation.

Science characterized just as learning of regular procedures is widespread among mankind, and it has existed since the beginning of human presence.

Categories
OBJECTIVE TYPE Q/A SCIENCE AND TECHNOLOGY

Science and technology general knowledge

Q1.India’s first satellite Aryabhata was launched from?
Ans-Soviet union.

Q2. Total number of Satellite launched by Indian till now?
Ans- 60.

Q3.  Leakage of which of the following gases had caused the Bhopal Gas Tragedy?
Ans- Methyl isocyanate.

Q4.In which decade was the American Institute of Electrical Engineers (AIEE) founded?
Ans-1880.

Q5.One carbon credit is equivalent to?
Ans-1000 kg of CO2.

Q6.What is part of a database that holds only one type of information?
Ans-Field.

Q7.Which among the following gas is most responsible for global warming?
Ans- Carbon di-oxide.

Q8.Who invented Telegraph?
Ans. Samuel Morse.

Q9. Rubber is a product of?
Ans-Latex.

Q10. ‘OS’ computer abbreviation usually means ?
Ans- Operating System.