Categories
Download Free PDF's Rajasthan State wise GK

Rajasthan- General knowledge with Questions and Answers in Hindi-2017 pdf

Here are  the Rajasthan- General knowledge with Questions and Answers in Hindi-2017 pdf


Download pdf file for Rajasthan Gk Hindi-2017
Categories
Rajasthan State wise GK

Rajasthan- General knowledge Questions with Answers in Hindi

Here  are the Rajasthan General knowledge in hindi for competitive Exams.

प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए यहां राजस्थान के सामान्य ज्ञान हिंदी में हैं:


1. राजस्थान की स्थापना कब हुई?
उत्तर- 26 जनवरी 1950.

2.राजस्थान के राज्यपाल कौन हैं?
उत्तर – कल्याण सिंह.

3.जो देश राजस्थान के पूर्व में है?
उत्तर- उत्तर प्रदेश.

4.राजस्थान के पहले मुख्यमंत्री कौन थे?
उत्तर- हीरा लाल शास्त्री.

5.राजस्थान शाब्दिक _____.
उत्तर – राजाओं की भूमि.

6.राजस्‍थान का प्रवेश द्वार किसे कहा जाता है?
उत्तर – भरतपुर.

7. महुआ के पेङ पाये जाते है?
उत्तर-अदयपुर व चितैङगढ.

8. राजस्‍थान में छप्‍पनिया अकाल किस वर्ष पङा
1956.

9. राजस्‍थान में मानसून वर्षा किस दिशा मे बढती है?
उत्तर- दक्षिण पश्चिम से उत्‍तर पूर्व.

10. राजस्‍थान में गुरू शिखर चोटी की उचाई कितनी है?
उत्तर-1722 मीटर.

Categories
Rajasthan State wise GK

Rajasthan- General knowledge and Current affairs Gk-2019

Here are the Rajasthan General Knowledge and current affairs gk for competitive Exams

Q1. When was Rajasthan established?
Ans-26 January 1950.

Q2- What is the capital of Rajasthan?
Ans-Jaipur

Q3.Largest city of Rajasthan?
Ans-Jaipur.

Q4. How many Districts in Rajasthan?
Ans- 33 Districts.

Q5. Who is the Chief Minister of Rajasthan?
Ans- Ashok Gehlot

Q. Who is the current deputy Chief Minister of Rajasthan?
Ans- Sachin Pilot

Q6. Who is the Governor of Rajasthan?
Ans-Kalyan Singh.

Q7-.What is the official language of Rajasthan State?
Ans- Hindi.

Q8.which country is east of Rajasthan?
Ans-Uttar Pradesh.

Q9.which state is North of Rajasthan?
Ans-Punjab.

Q10. which state is south of Rajasthan?
Ans-Gujarat.