Categories
Bihar State wise GK

Bihar- General knowledge and Current affairs Gk 2019

Here are the Bihar- General knowledge and Current affairs Gk 2019

Q1. When was Bihar formed?
Ans- 22 March 1912

Q2. Which day celebrates Bihar Diwas?
Ans- 22 March.

Q3. Who is the founder of Bihar?
Ans- Mahavira.

Q4. How many times Bihar was divided?
Ans- 3

Q5. Who gave the name Bihar?
Ans- Buddha monks.

Q6. Who founded Patna city?
Ans- Putraka.

Q7. How many districts in Bihar state?
Ans- 30

Q8. Capital City of the state?
Ans- Patna

Q9. The largest city of Bihar?
Ans- Patna.

Q10. Who is the Current Governor of the Bihar?
Ans- Lal Ji Tandon.

Categories
Bihar General Knowledge

Bihar- General Knowledge Questions & Answer 2018

Bihar- General Knowledge Questions & Answer 2018


Q1.’The Muslims, if contented and satisfied, would become the greatest bulwark of British power in India’, Who wrote it?
Ans-W.W.Hunter.

2.Which High Court had decreed the election of Smt. Indira Gandhi as illegal?
Ans-Allahabad High Court

3. Who is new finance minister of Bihar?
Ans-Sushil Modi

4. Which district of Bihar is known as ‘Lychee (litchi) Kingdom’?
Ans-Muzaffarpur

5. Tomb of Sher Shah Suri is situated in which district of Bihar?
Ans-Rohtas

6. Which of the following is 1st Capital of Kingdom Magadha?
Ans-Rajgir

7. Who took oaths as the new governor of Bihar?
Ans-Lalji Tandon.

8.’In my belief, Congress is to tottering to its fall and one of my great ambitions while in India is to assist it to a peaceful demise’, Who wrote it?
AnsLord Curzon

9. Who was the leader of the student movement in Bihar in 1974?
Ans-Jai Prakash Narayan

10. Who was the founder of the Bihar Provincial Kisan Sabha in 1929?
Ans-Sahajanand Saraswati

Categories
Bihar State wise GK

Bihar- General knowledge & current affairs Gk-2018

Bihar- General knowledge & current affairs Gk-2018


Q1. Bihar is a state in_____.
Ans- East India.

Q2. When was Bihar established?
Ans- 22 March 1912.

Q3. What is the capital of Bihar?
Ans- Patna.

Q4. The largest city in the State?
Ans- Patna.

Q5. How many Districts in Bihar?
Ans- 38 District.

Q6. Who is the Governor of Bihar?
Ans- Lalji Tandon.

Q7. Chief Minister of the State?
Ans- Nitish Kumar.

Q8. Deputy Chief Minister of the State?
Ans- Sushil Kumar Modi.

Q9. The total area of the state?
Ans- 94,163 km2 (36,357 sq mi).

Q10. Area rank of the state?
Ans- 13th.