Himanchal pradesh State wise GK

Himachal Pradesh- General knowledge and current affairs- 2017

Here are the Himachal Pradesh- General knowledge and current affairs- 2017


Q1. When was Himachal Pradesh established?
Ans – 25th of Jan 1971

Q2. What is the capital of Himachal Pradesh?
Ans – Shimla

Q3. What is the largest city in Himachal Pradesh?
Ans- Shimla

Q. 4. How many districts does Himachal Pradesh consist?
Ans – 12 Districts

Q. 5. Who is the Governor of the state?
Ans – Acharya Dev Vrat.

Q6. What is the total area of Himachal Pradesh?
Ans – 55,663 Square Km.

Q7. What is the area-wise rank of Himachal Pradesh in India?
Ans – 17th Rank

Q8. What is the population of Himachal Pradesh as per 2011 census?
Ans – 6,856,509.

Q9. In Population, HP’s India’s Rank?
Ans – 20th

Q10. What are the official languages of Himachal Pradesh?
Ans – Hindi, Punjabi, and English.

Q11. Who is the Chief Justice of Himachal Pradesh High Court?
Ans – Justice Mansoor Ahmad Mir

Q12. Who is the Chief Minister of Himachal Pradesh?
Ans – Mr. Virbhadra Singh

Q13. What is the nature of Himachal Pradesh Legislative Assembly?
Ans – Unicameral

Q14. How many seats does Legislative Assembly have?
Ans – 68

Q15. Seats in the Parliament from Himachal?
Ans – 04

Q16. When was the Paragliding World Cut Organized in the state?
Ans – From 24-10-2015 to 31-10-2015

Q17. How much population of the state rely upon Agriculture Work?
Ans – Around 93%

Q18.To which state is Nati, a folk dance related?
Ans – Himachal Pradesh

Q19. Which town of HP got itself included in the Guinness Book of world record as far as  Nati Folk dance

is concerned?
Ans – Kullu

Q20. How many people participated in this dance and when was the Record made?
Ans – Around 20,000 and the record was made on 26th of October 2015.

About the author

nanu brithwal

nanu brithwal

I'm Nitesh Brithwal Nanu , An Indian Engineer who is passionate about technology , current affairs , general Knowledge & programming . Constantly learning and experiencing new things.

Leave a Comment

Pin It on Pinterest

Share This